Wat is een infraroodcabine?

Alles wat u moet weten over de werking van een infraroodcabine

Infraroodcabines staan garant voor heerlijk ontspannen.

Onze infraroodcabines zijn zo ontworpen dat u zo comfortabel mogelijk kunt genieten.

Door op een verkwikkende manier te transpireren voelt u zo de stress wegsmelten.

Ontdek op deze pagina meer info over de werking, de infraroodstralen en de voordelen van een infraroodcabine.

waarom infraroodcabine

Wat is een infraroodcabine en hoe werkt het?

De werking van een infraroodcabine is gebaseerd op de infrarood warmte die opgewekt wordt met elektrische stralers. Het kenmerk van infrarood warmte is dat deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt.

In een infraroodcabine wordt slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% zou rechtstreeks in lichaamswarmte worden omgezet. Een Infraroodsauna is dus eigenlijk geen sauna, maar een (stralings-) warmtecabine. Door de dubbele wanden van de Infraroodcabine zal ook de omgevingstemperatuur stijgen naar 40° tot 60°C.

Meestal ziet de infraroodsauna er net zo uit als de klassieke houten saunacabine. Essentieel is de straling, niet de warmte van de omringende lucht.

De houtsoort die het beste de stralen weerkaatst is Rode Canadese Ceder. Op de tweede plaats komt Hemlock. Maar liefst 90 procent van onze cabines is vervaardigd uit deze houtsoort! Als de prijs een rol speelt is Hemlock (ook wel witte ceder genoemd) een aanvaardbaar alternatief.

Essentieel is de straling, niet de warmte van de omringende lucht. Afhankelijk van het materiaal van de cabine (den, ceder, multiplex…) zou de warmtegeleidingscoëfficiënt weliswaar verschillen en zou een deel van de infraroodstralen geabsorbeerd in plaats van teruggekaatst worden, waardoor het effect minder groot zou zijn.

Het infrarode licht bestaat uit drie typen golven met elk een eigen golflengte. Er zijn infrarood cabines die gebruik maken van stralers uit het korte golfbereik en cabines met stralers voor het midden- en lange golfbereik. Beide toepassingen zouden een verschillende uitwerking op de huid hebben.

  • A-straling: Deze infraroodstralers geven ‘rood licht’ met behulp van speciale filters. De kortgolvige infraroodcabine brengt de warmte over door straling.Deze straling dringt tot diep in de huid door (naargelang de bron van 4 mm tot 5 cm). Stralers die voor 100% uit korte golf (IR-A) bestaan, worden niet toegepast in (recreatieve) saunacabines. Ze worden vooral om medische redenen en voor een korte duur gebruikt. Een volledig spectrum infraroodstraler bestaat uit (maximaal) 20% IR-A (korte golf) 60% IR-B (middengolf) en 20% IR-C (lange golf).
  • B-straling: Deze straling dringt onmiddellijk in de bovenste huidlagen, echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van IR-A straling te bereiken, maar geeft ook geen dieptewerking. Eerder een algemeen oppervlakkige opwarming.
  • C-Straling: Deze straling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag. Doordat watermoleculen uit ons lichaam virbreren op ongeveer dezelfde frequentie, worden zij opgewarmd en diep in ons lichaam gestuurd.

Vermits infrarode warmte dieper in de huid dringt dan de opgewarmde lucht bij een klassieke sauna, zweet men feller bij lagere temperatuur.

Door de lagere omgevingstemperatuur en het feit dat men de cabine meestal niet gebruikt in combinatie met koud water, zijn de eventuele gezondheidsrisico’s kleiner dan bij de gewone sauna.

De cardiovasculaire effecten van een infraroodsauna (zweten, uitzetting van de bloedvaten, verhoging van de hartslag enz.) is vergelijkbaar met een wandeling tegen matig tempo. Het is ook aangenamer om lucht van 40 tot 50°C in te ademen dan lucht tot 100°C.

Wat is het verschil tussen een infraroodcabine en een klassieke sauna?

Buiten het uiterlijk van de twee soorten zijn ze compleet verschillend.

Een klassieke sauna warmt de omgeving op, de saunacabine dus. De temperatuur wordt opgedreven tot ongeveer 90°. Om die hitte draaglijk te maken, wordt er water verdampt. Wanneer we dan in de sauna stappen, lijkt het alsof we bijna onmiddellijk beginnen te transpireren.

Hoewel dit waarschijnlijk ook wel een deel zo zal zijn, is het eigenlijk vooral het vocht in de lucht dat condenseert op ons ‘koude’ lichaam. Hierdoor worden er niet zo heel veel afvalstoffen afgevoerd.

In een infraroodsauna daarentegen warmen de infraroodstralen rechtstreeks uw lichaam op. Dat is een pak efficiënter (er gaat geen warmte verloren aan de omgeving) én aangenamer, want u hoeft de temperatuur niet zo extreem op te drijven.

50° in uw infraroodcabine is genoeg om alle afvalstoffen uit te zweten. Meer zelfs: u kunt de deur van uw sauna gerust open laten staan als u de warmte niet goed verdraagt. Het effect is hetzelfde, want de stralen verwarmen nog steeds rechtstreeks uw lichaam.

infraroodcabine sauna

Wat zijn de voordelen van een infraroodcabine?

Het grote voordeel van een infraroodsauna is dat u thuis op een rustige manier aan uw gezondheid kunt werken. U zit relaxed in uw infrarood sauna zonder iets te doen, maar het effect op uw gezondheid is spectaculair. Meteen een goede reden om een infrarood sauna te kopen!

Ontgiftend

U zweet 2 à 3 keer harder in een infraroodsauna dan in een gewone sauna, ook al is de temperatuur een stuk lager. En aangezien u meer zweet, raakt u tot 7 keer meer toxische stoffen kwijt. De infraroodstraling op een golflengte van 6.340 nanometer heeft bovendien een heel bijzonder effect op ons menselijke lichaam.

Weldadig effect voor spieren en gewrichten

Ook de stralingswarmte zelf biedt enkele voordelen. Eerst en vooral is de temperatuur ervan lager dan bij een klassieke sauna. Dit is dus aangenamer om in te vertoeven, zeker voor grotere groepen. Omdat de infrarode warmte diep doordringt in de huid, zorgt deze warmte ervoor dat je spieren en gewrichten soepeler worden.

Comfortabele temperatuur

De temperatuur in een infraroodcabine bedraagt gemiddeld 40 tot 50 °C. Dat voelt een stuk aangenamer dan een temperatuur van 90 tot 110 graden zoals u die in een sauna heeft. In een infraroodcabine zult u het ook niet benauwd krijgen.

Lager energieverbruik

Een infrarood sauna gebruikt gemiddeld vijf à zes keer minder energie dan een klassieke sauna op elektriciteit. Een sessie van 20 minuten, inclusief een opwarming van 10 minuten in de infraroodsauna, kost gemiddeld slechts € 0,25 aan elektriciteit.

Dat is vergelijkbaar met het gebruik van een haardroger. Een sessie met volledige opwarming in een conventionele sauna kost tussen € 2,2 en € 3,3.

Dagelijks gebruik van uw infraroodcabine zal uw elektriciteitsrekening doen stijgen met € 6 per maand tegenover een stijging van € 66 per maand bij het gebruik van een conventionele sauna – wanneer beide gedurende 20 minuten gebruikt worden nadat u ze opgewarmd heeft.

Eenvoudige installatie

Een infrarood sauna is compact en kan gemakkelijk geïnstalleerd worden. U kunt hem meestal op een standaard stopcontact aansluiten.

Snel warm

Het opwarmen van een infraroodcabine gaat erg snel. Gemiddeld kost het 10 tot 15 minuten voordat de sauna is opgewarmd. Dat is een stuk sneller dan bij een klassieke sauna waarbij u al gauw 45 minuten of langer moet wachten voordat u gebruik kunt maken van de sauna.

Uw infraroodcabine bij Comfort Company

De theorie is interessant, de praktijk nog zo plezant. Daarom bieden wij u van Comfort Company graag de mogelijkheid om aan den lijve te ondervinden wat een infraroodcabine voor u kan betekenen.

Wij laten u daarom graag eens een cabine uitproberen. Als u nadien helemaal overtuigd bent, werken wij met plezier een offerte op maat voor u uit.

Onze welness experts begeleiden u bovendien bij het maken van de juiste keuzes in functie van uw specifieke wensen en gezondheidsklachten!

Comfort Company - Health Mate Puurs
Ontdek ons uitgebeide aanbod van infraroodcabines