Een infraroodcabine verlicht
de symptomen van fibromyalgie

Wat is fibromyalgie en wat zijn de oorzaken?

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in de bindweefsels en spieren. Fibromyalgie wordt beschouwd als een vorm van weke-delen-reuma en is een van de meest voorkomende pijnsyndromen. Bij fibromyalgie is er geen sprake van ontstekingen. Het gaat om een chronisch pijnsyndroom dat betrekking heeft op het houdings- en bewegingsapparaat.

Fibromyalgie komt voor bij ongeveer twee tot vijf procent van de bevolking. De aandoening komt meer voor bij vrouwen: tachtig tot negentig procent zijn vrouwen tussen de vijfendertig en de zestig jaar. Maar fibromyalgie komt ook voor bij oudere mensen, jonge kinderen, jongvolwassenen en mannen.

Veelvoorkomende oorzaken van fibromyalgie. Deskundigen denken dat fibromyalgie door meerdere elementen wordt bepaald.

 • Schimmelinfecties komen vaak voor bij mensen met fibromyalgie.
 • Spastische darm (prikkelbare darmsyndroom) komt veel voor.
 • Reuma komt vaak voor in de familie.
 • Het grootste gedeelte van mensen met fibromyalgie heeft last van virale belastingen (het Pfeiffervirus en het herpesvirus komen vaak voor).
 • Bacteriële belastingen: denk aan besmetting door een teek (ziekte van Lyme).
 • Fibromyalgie zou ook kunnen ontstaan door toxische overbelasting en verzuring.
 • Bij fibromyalgie kan het zijn dat de alvleesklier te weinig enzymen maakt. Hierdoor ontstaan problemen met de spijsvertering en schommelingen in de bloedsuikers. Het afweersysteem zal verzwakken.
 • Chronische stress. Fibromyalgie openbaart zich vaak na een periode van langdurige stress.
fibromyalgie oorzaken symptomen

De symptomen van fibromyalgie en de gevolgen voor uw gezondheid?

De klachten bij fibromyalgie zijn erg wisselend. Toch zijn er een aantal symptomen die vaak optreden:

Pijn

Dit is het belangrijkste probleem. Vaak begint de pijn bij de rug, nek, schouders of handen en verspreidt ze zich naar andere delen van het lichaam zoals de onderrug, de hielen en de ellebogen.

Gevoeligheid voor temperatuur

Mensen met fibromyalgie zijn vaak erg gevoelig voor temperatuur. Ze hebben het snel zeer koud of heel warm.

Een gevoel van stijfheid

De oorzaken van stijfheid zijn hetzelfde als bij gezonde mensen, alleen heeft iemand met fibromyalgie er sneller last van en blijven de klachten langer aanwezig.

Slaapstoornissen

Bij fibromyalgie kan het gaan om een stoornis in de non-REM-fase (fase vier van de slaapcyclus). Als er iets verkeerd gaat in deze fase kan dat leiden tot een gevoel van vermoeidheid, pijn in de spieren en kan iemand meer gevoelig zijn voor pijn.

Vermoeidheid

Meer dan de helft van de mensen met fibromyalgie heeft last van vermoeidheid. Bij iemand die de aandoening niet heeft, zal de vermoeidheid na een flinke inspanning verdwijnen mits een rustpauze. Dit is niet het geval bij iemand met fibromyalgie. Soms wordt de vermoeidheid zelfs erger na een dutje.

Stemmingsklachten door pijn en vermoeidheid

Chronische pijn zal altijd invloed hebben op hoe iemand zich voelt. Dat is onvermijdelijk. Pijn kan ook leiden tot stemmingswisselingen. Als u altijd pijn heeft, dan kan dit leiden tot angst en onzekerheid.

Neurologische symptomen

Iemand met fibromyalgie kan last hebben van een doof gevoel of tintelingen in met name de handen en voeten. Het kan ook een prikkelend of branderig gevoel zijn, of een gevoel dat er beestjes onder de huid lopen. Bij neurologisch onderzoek kan men meestal niets vinden wat afwijkt.

Waarom infrarood de symptomen van fibromyalgie verlicht

Hoewel er slechts weinig onderzoek verricht werd, blijkt uit de reactie van mensen met fibromyalgie, dat het regelmatig gebruik van een infraroodcabine de pijn verlicht en de spieren en gewrichten versoepelt zodat bewegen minder pijn doet.

Infraroodsauna’s kunnen een waardevolle rol vervullen door hun infraroodstraling. Deze onschadelijke straling dringt diep door in de spieren en gewrichten en zorgt dat het gebied verwarmd wordt en de doorbloeding wordt verbeterd. Het resultaat? Een aanzienlijke vermindering van uw pijnklachten.

Bij behandeling van fibromyalgie met infraroodstraling adviseren wij om driemaal per week gebruik te maken van uw infraroodsauna. Als u echter acuut last heeft, wordt dagelijks gebruik geadviseerd. Daarnaast is het belangrijk om de sessies geleidelijk op te bouwen. Start met sessies van 30 minuten en bouw deze geleidelijk uit tot 60 minuten.

Bij Comfort Company zijn we ervan overtuigd dat als u ‘s ochtends een half uurtje in de infraroodcabine zit heel wat lichamelijke voordelen kunt ondervinden en zelfs uw dagdagelijkse leven terug kunt opnemen. Daardoor kunt u ook geld besparen, u kunt terug gaan werken en u hoeft minder vaak naar de dokter. Kortom: u zult zich gewoon weer beter in uw vel voelen!

Dit is een algemeen advies. Wilt u weten wat voor uw situatie het beste resultaat oplevert? Vraag het dan aan onze experts!

fibromyalgie infrarood

Infrarood kan bijzonder heilzaam zijn bij volgende symptomen

Pijn

Spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten, of waar pezen aan de gewrichten aanhechten, komen bij vrijwel alle mensen met fibromyalgie voor.

De pijn ontstaat meestal in de rug, nek of schouders, of in uw borstbeen, aan de zijkant van uw heupen of aan de binnenkant van uw knie.

In dit geval is een infraroodcabine met zeer lange golven de beste oplossing.

Stijfheid

De meeste mensen met fibromyalgie hebben last van ochtendstijfheid in het hele lichaam, of na lang in dezelfde houding te hebben gezeten of gestaan. Regelmatig bewegen is van groot belang.

Omdat beweging voor de meeste fibromyalgiepatiënten pijnlijk is, moet in de eerste plaats de pijn bestreden worden zodat bewegen weer pijnloos en aangenaam wordt.

In de infraroodcabine stimuleren de lange golven uit de infraroodwarmte de aanmaak van endorfine, ook wel een natuurlijke pijnstiller genoemd.  Na een infraroodsessie is het lichaam opgewarmd en pijnvrij.

Vermoeidheid en slaapproblemen

Een vaak voorkomende klacht bij mensen met fibromyalgie is vermoeidheid en snel uitgeput zijn.

Ondanks de vermoeidheid raken velen van hen moeilijk in slaap of worden ze tijdens hun slaap vaak wakker door de pijn.

De pijnstillende en ontspannende werking van de infrarood sauna met zeer lange golven laat fibromyalgiepatiënten sneller en dieper slapen.

Waarom een beter slaapcomfort
de klachten van fibromyalgie verlicht

Omdat er geen medicijnen en behandelingen zijn om de fibromyalgie te genezen of de klachten te verminderen, is een goede nachtrust de enige manier om het lichaam weer op te laden. Omdat het hebben van pijn energie kost, kan het lichaam beter omgaan met de pijn wanneer u voldoende energie heeft.  Fibromyalgie patiënten kunnen door de pijn doorgaans slecht in slaap komen of bereiken door de pijn niet het diepste slaapstadium (delta-slaap). Terwijl het lichaam juist in dat stadium het beste kan herstellen.

De juiste matras bij fibromyalgie

De beste matras bij fibromyalgie is een matras die zo min mogelijk druk uitoefent op het lichaam, de toch aanwezige druk op het lichaam evenredig verdeelt en de druk op de spieren en het bindweefsel verlaagt. Een druk verlagende matras is daarom aan te raden. Denk hierbij aan een een matras met luchtvering, een watermatras of een combisleep. Bij deze laatste twee kan je een temperatuur instellen en worden de matrassen licht verwarmd.

Aangezien fibromyalgie ook samen kan gaan met ontstekingen, is een goed ventilerende en vochtafdrijvende matras aan te raden.

Het belangrijkste bij een matras is dat die het juiste comfort biedt. Comfort is echter erg persoonlijk. Daarom is het aan te raden een matras eerst te proberen, het liefst door te proefliggen of proefslapen. Hierdoor komt u erachter of de matras het juiste comfort biedt en zo weinig mogelijk druk op het lichaam uitoefent.

Kortom: de beste matras bij fibromyalgie:

 • oefent zo min mogelijk druk uit op het lichaam. De toch aanwezige druk wordt door de matras verlaagd.
 • is verwarmd.
 • ventileert goed en is vochtafdrijvend.
 • biedt u een optimaal slaapcomfort.

Tips om het slaapcomfort te verhogen

Zo goed als alle fibromyalgie patiënten kampen met slaapproblemen. En juist die slaapproblemen verergeren de fibromyalgie klachten. De symptomen van iemand met chronische slaapproblemen zijn vergelijkbaar met iemand die fibromyalgie heeft. Het is zelfs zo dat de meeste klachten die een fibromyalgie patiënt ervaart vergelijkbaar zijn met iemand die chronische slaapproblemen heeft.

Iemand die chronische slaapproblemen heeft krijgt bijvoorbeeld vaak ook last van zijn of haar gewrichten en vermoeidheidsklachten. Het is dus van groot belang dat u zo goed mogelijk slaapt, omdat dit de fibromyalgie klachten vermindert.

Wat kan helpen om beter te slapen bij fibromyalgie?

Het verbeteren van uw nachtrust is dus van groot belang, omdat dit mede kan helpen de klachten te verminderen. Maar wat kan nu helpen om beter te slapen als u fibromyalgie heeft? We zetten enkele tips op een rijtje.

 • Zorg ervoor dat uw slaapkamer donker en stil is en dat er zo weinig mogelijk elektrische apparaten in de buurt zijn.
 • Zorg voor frisse lucht en een comfortabele temperatuur in uw slaapkamer.
 • Kies voor een geschikte matras.
 • Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip weer op. Hiermee harmoniseert u uw slaapritme.
 • Zorg voor beweging overdag.
 • Lees een fijn boek voordat u gaat slapen. Mocht u gedurende de nacht wakker worden ga dan nog even lezen totdat u weer moe geworden bent.
 • Vermijdt GSM-, laptop- en iPadgebruik het uur voor het slapengaan.
 • Dim de lichten in de ruimte waar u vertoeft het laatste uur voor het slapengaan.
 • Breng uw ademhaling naar 6 beurten per minuut. 4 tellen voor inhalen, 2 tellen rust en 4 tellen voor uitademen.

Hoe gaan we te werk?

De theorie is interessant, de praktijk nog zo plezant. Daarom bieden wij u van Comfort Company graag de mogelijkheid om aan den lijve te ondervinden wat een infraroodcabine voor u kan betekenen.

Bij Comfort Company hielpen we al tal van tevreden klanten met fibromyalgie!

Wij laten u graag eens een infraroodcabine uitproberen bij u thuis. Een voorwaarde is wel dat u zich engageert om er elke dag gebruik van te maken en de resultaten zorgvuldig bij te houden.

Als u nadien helemaal overtuigd bent, werken wij met plezier een offerte op maat voor u uit.

Bij Comfort Company zijn we een en al oor. Eerst en vooral brengen we uitgebreid uw lichamelijke klachten in kaart. Daarna gaan we samen met u op zoek naar de meest geschikte oplossing voor uw persoonlijke situatie.

Is er geen standaardoplossing om uw klachten te verlichten? Geen probleem! Bij Comfort Company hebben we verschillende op maat gemaakte systemen, gericht op het beste slaapcomfort voor iedereen. Kortom: met Comfort Company slaapt u weer op beide oren!

Comfort Company - Health Mate Puurs
We hielpen al tal van tevreden klanten met fibromyalgie