Wat is ochtendstijfheid en wat doet het met uw lichaam?

Veel mensen met artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie en andere reumatische aandoeningen ervaren het direct bij het opstaan.

Een stram en stijf gevoel rondom de gewrichten en in de spieren. Dit wordt ‘ochtendstijfheid’ of ‘startstijfheid’ genoemd en kan een half uur tot een uur aanhouden.

Heel vervelend, want daardoor verlopen de gebruikelijke ochtendrituelen minder vlotjes. U klimt met de grootste moeite uit bed, wassen is een ware martelgang en het aankleden neemt veel tijd in beslag.

Eerst maar even in een gemakkelijke stoel met een kop koffie of thee bijkomen, lijkt een logische stap. Maar dat is het niet. Juist door in beweging te blijven verdwijnt de stijfheid sneller uit uw ledematen.

ochtendstijfheid artrose

Artrose en ochtendstijfheid

Ochtendstijfheid is bij artrose het gevolg van vochtophopingen in de gewrichten. De (laaggradige) ontstekingen in de gewrichten zorgen ervoor dat er meer gewrichtsvocht dan gebruikelijk vanuit de bloedvaten in de gewrichten wordt toegelaten.

Vervolgens wordt dit vastgehouden, omdat er meer eiwitten in de gewrichtsholte aanwezig zijn dan gebruikelijk, en hierdoor raakt de vochthuishouding uit balans.

Als u in beweging bent, dan zorgt het pompmechanisme van de gewrichten ervoor dat het vocht voldoende wordt afgevoerd. Maar als u slaapt, gaat deze pompfunctie op een lagere versnelling werken. Daarom bevatten uw gewrichten ’s morgens wat meer vocht.

Dat geeft een stijf gevoel bij het opstaan. Maar zodra u weer gaat bewegen, gaat de pompfunctie van de gewrichten weer op volle toeren draaien. Het overtollige vocht wordt vervolgens uit de gewrichten afgevoerd. Dit duurt maximaal een half uur.

Reumatoïde artritis en ochtendstijfheid

Bij reumatoïde artritis kan de ochtendstijfheid minimaal een uur aanhouden. Dit probleem wordt enerzijds veroorzaakt door de lange periode van inactiviteit gedurende de nacht. Daarnaast worden ’s nachts meer ontstekingscellen aangemaakt die de ontstekingshaarden aanwakkeren. Daardoor zwellen de slijmvliezen van de gewrichten op en dit veroorzaakt dat stijve gevoel in de ochtend.

Fibromyalgie en ochtendstijfheid

Ochtendstijfheid komt ook veel voor bij patiënten met fibromyalgie of spierreuma. Vaak wordt dit in het hele lichaam gevoeld. Deze stijfheid wordt veroorzaakt doordat de spieren zich ’s nachts onvoldoende hebben kunnen ontspannen.

Wat zijn de oorzaken van ochtendstijfheid?

Ochtendstijfheid kan veroorzaakt worden door:

  • een verkeerde houding in bed
  • een slechte of verouderde matras
  • onrustig slapen
  • een vochtige of te koude slaapkamer of woning
  • overdag te weinig lichaamsbeweging
  • lichamelijke oorzaken, zoals een reumatische aandoening of artrose.
  • de leeftijd. Vooral ouderen hebben nogal eens stijve spieren na het slapen. Op oudere leeftijd zijn er namelijk meer veranderingen van de structuur van uw kraakbeen. Het kraakbeen is de bedekking om je gewrichten heen. Ook verandert de vloeistof die in uw gewricht zit. Hoe ouder u wordt, hoe minder stroperig de vloeistof wordt. Zowel het kraakbeen als de vloeistof zorgen er normaal gesproken voor dat u soepel in uw gewrichten beweegt.

Waarom ’s ochtends? In de ochtend start u uw lichaam na een periode van rust weer op. De stijfheid bevindt zich in of rondom uw gewrichten, maar kan ook in uw spieren zitten. Het duurt tenminste een uur voordat de ochtendstijfheid maximaal verminderd is.

lichamelijke klachten slaapcomfort

De juiste matras kiezen

Heeft u last van slaapproblemen of van ochtendstijfheid of zelfs last van uw rug als u opstaat? Trekken deze rugklachten en ochtendstijfheid weg gedurende de dag? Dan is uw matras waarschijnlijk aan vervanging toe. Goed slapen en vooral goed opstaan is voor tachtig procent afhankelijk van een goede matras. Vervang daarom uw matras tijdig. Maar waar kunt u op letten bij het kopen van een goede bij u passende matras?

Een nieuwe matras kopen

Een nieuw matras kopen is iets wat u maximaal maar eens in de tien jaar doet. Het is dus belangrijk dat u zich goed laat informeren als u een nieuw matras gaat kopen. Waar moet u nu precies op letten en wat is belangrijk? Op het internet kunt u vrij gemakkelijk een voorkeuze maken waardoor er een aantal matrassen afvallen en uw zoektocht gemakkelijker wordt.

Houd rekening met uw slaapgedrag, eventuele gezondheidsproblemen (zoals allergieën), warmte, uw gewicht en uw lengte. Al deze factoren spelen een rol en hebben een invloed op uw nachtrust.

Hardheid/zachtheid van de matras

Het comfort en het dragend vermogen van een matras hangen sterk samen met welke hardheid/zachtheid u kiest. Welke stevigheid u het beste kunt nemen hangt af van uw voorkeur en lichaamsgewicht. De matras moet de contouren van het lichaam goed volgen en ondersteunen en uw lichaamsgewicht goed verdelen.

Als een matras te hard is wordt uw doorbloeding afgekneld waardoor u veel zult draaien en onrustig zal slapen. Als een matras te zacht is wordt uw gewicht niet goed gedragen waardoor de kans groot groter wordt op rugklachten.

Het uitproberen van uw nieuwe matras

Om voor u de juiste matras te vinden zult u zich eerst goed moeten verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Als u weet wat voor type matras het beste bij u past kunt u gaan proef liggen in een beddenshowroom. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Probeer de matras in verschillende houdingen uit, maar vooral in uw favoriete houding. Een goede tip is ook om uw eigen hoofdkussen mee te nemen en uw schoenen uit te trekken.

Het is heel lastig te beoordelen of een bepaalde matras goed ligt en u prettig zal slapen. Wilt u dit zeker weten dan zult u er echt meerdere nachten op moeten slapen. Bij sommige beddenleveranciers krijgt u matrassen op proef en kunt u de matras van uw keuze thuis uitproberen. Dit is bijzonder aan te raden. Let wel op de voorwaarden van de proeftijd én wat de matrassenleverancier met de retour gekomen matrassen doet! Maar door middel van een proeftijd weet u helemaal zeker dat u de juiste keuze heeft gemaakt.

Welk materiaal?

Het materiaal dat in de matras is verwerkt is belangrijk, omdat dit een aantal zaken bepaalt. Zo is latex bijvoorbeeld warm en ventileert dit materiaal minimaal en zijn pocket matrassen over het algemeen nogal deinend.

Koudschuim is koel en goed ventilerend waardoor dit materiaal ideaal is als u bijvoorbeeld veel transpireert. Traagschuim verlicht drukpunten en zorgt voor een onbelemmerde doorbloeding waardoor u rustiger slaapt. Traagschuim is ook redelijk warm. Zo heeft elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen en is het belangrijk goed te kijken wat het beste bij u zou kunnen passen.

Welke maat?

De maat van het bed speelt ook een belangrijke rol. De stelregel is: hoe meer ruimte, hoe meer comfort. U kunt het beste van een matrasmaat uitgaan die minimaal 20 cm langer is dan u zelf lang bent. En kies ook niet voor een te smalle matras. Vooral als u samen in één bed slaapt is voldoende ruimte een stuk comfortabeler en prettiger.

Waarom Infrarood dé oplossing is voor ochtendstijfheid!

De allerbeste manier om ochtendstijfheid te vermijden en de spieren klaar te stomen voor de komende dag, is een dagelijkse beurt in de infraroodcabine.

Door de juiste soort van infraroodstraling zal het lichaam van binnenuit opwarmen. Aangezien het lichaam op de juiste temperatuur wil blijven, zal het automatisch gaan transpireren. Hierdoor worden er op een natuurlijke manier een hele hoop afvalstoffen uit het lichaam verwijderd.

Opgelet, de juiste infraroodcabine is niet te vergelijken met een gewone sauna of warmtecabine. Het is bewezen dat infrarood een therapeutische werking heeft op spier- en gewrichtspijnen bij fibromyalgie patiënten.

Indien de juiste soort infraroodstraling gebruikt wordt, is dit een van de meest effectieve manieren om ochtendstijfheid te bestrijden en de spieren voor te bereiden op de noodzakelijke dagtaken.

Uw infraroodcabine bij Comfort Company

De theorie is interessant, de praktijk nog zo plezant. Daarom bieden wij u van Comfort Company graag de mogelijkheid om aan den lijve te ondervinden wat een infraroodcabine voor u kan betekenen. Wij laten u graag eens een infraroodcabine uitproberen. Als u nadien helemaal overtuigd bent, werken wij met plezier een offerte op maat voor u uit.

Neem alvast een kijkje op http://www.healthmate-puurs.be en laat u verleiden door ons uitgebreide aanbod van infrarood sauna’s.

Daarnaast kunt u bij ons terecht voor de juiste matras, het correcte slaapcomfort voor uw persoonlijke situatie en de therapeutische technieken die net dat tikkeltje extra geven aan uw nachtrust. In onze showroom kunt u bovendien alle matrassen uitproberen!

Hoe gaan we te werk?

Bij Comfort Company zijn we een en al oor. Eerst en vooral brengen we uitgebreid de lichamelijke klachten in kaart. Daarna gaan we samen met u op zoek naar de meest geschikte oplossing voor uw persoonlijke situatie.

Is er geen standaardoplossing om uw klachten te verlichten? Geen probleem! Bij Comfort Company hebben we verschillende op maat gemaakte systemen, gericht op het beste slaapcomfort voor iedereen. Kortom: met Comfort Company slaapt u weer op beide oren!

Comfort Company - Health Mate Puurs
We hielpen al tal van tevreden klanten met ochtendstijfheid